0786011110 contact@firedeco.ro
Selectează o Pagină
Indiferent de dimensiune, de orientare sau de preferințele proprietarilor, orice grădină își are fire pit-ul ei. Însă pentru a obține un efect special, nu este suficient doar să aprinzi un foc într-un vas oarecare. Am spicuit pentru inspirația ta câteva sugestii și păreri ale unor landscaperi apreciați din Statele Unite. Iată cum folosesc ei cu măiestrie sursele de foc pentru a crea adevărate oaze de relaxare în aer liber.

„Rolul focului nu este doar să ne încălzească”, spune Scott Shrader, designer. „Rolul focului este să ne scoată din casă și să ne facă să petrecem cât mai mult timp afară.” Shrader adresează astfel o problemă cu care se confruntă mulți pasionați de grădina și grădinărit: după ce ai petrecut o grămadă de timp și ai cheltuit sume considerabile pentru amenajarea grădinii, un vânt rece îți poate compromite petrecerea în aer liber sau momentul de solitudine și contemplare.

Din fericire, soluția este la fel de veche precum societatea însăși. Focul – scânteind dintr-un fireplace de grădină, un fire pit, un vas de foc sau o vatră de foc – reprezintă una dintre atracțiile primare ale omenirii. Odată prinși în mrejele sale, focul trezește în noi pasiunea pentru căldură, conversație de calitate și canapele moi. Un foc este un loc de întâlnire ancestral, o sursă de confort, un joc de lumini fermecător. În interiorul casei, focul reprezintă vedeta încăperii, în exterior, focul are capacitatea de a crea o încăpere în jurul său. Dar pentru a crea un astfel de spațiu în grădina proprie, nu este suficient să faci un foc într-un vas de teracotă. E nevoie de puțină planificare și organizare.

 

„Petrecerea poate începe în casă, dar vatra de foc din grădină le va da invitaților ocazia să iasă afară.”

 

„Focul activează un spațiu, îi conferă utilitate”, spune Sheri Sanzone de la Bluegreen, o firmă de arhitectură din Aspen, Colorado. În zonele de munte, nopțile sunt destul de răcoroase pe tot parcursul verii și iarna își poate face simțită prezența încă din septembrie. Fire pit-ul trebuie integrat într-un proiect de amenajare a grădinii cu un scop anume. Pentru unii, scopul poate fi posibilitatea de a te bucura de natura înconjurătoare și de priveliște, într-o seară liniștită, alături de un pahar de vin. Pentru alții, focul poate fi punctul central al petrecerilor în aer liber. Petrecerea poate începe în casă, dar vatra de foc din grădină le va da invitaților ocazia să iasă afară. Shrader sugerează că un fire pit trebuie să aibă în jurul său locuri confortabile unde oamenii să se poată așeza și un loc unde să își poată pune paharul sau farfuria.

David Kelly, designer la firma Rees Roberts + Partners din New York, preferă să integreze fire pit-urile în decorurile generoase ale fermelor din nordul statului, pentru a crea spații în care oaspeții se simt adăpostiți și protejați. „Un fire pit înconjurat de băncuțe și perne devine un loc de camping chic ce amintește de copilărie”, spune Kelly. Senzația de intimitate este dată de forma circulară a spațiului. „Un fire pit este ca un televizor în fața căruia se adună oamenii”, e de parere Jeffrey Gordon Smith (Landscape Architecture Inc., California). „Doar că, în cazul fire pit-ului, oamenii se privesc în ochi.”

 

Articol tradus si adaptat dupa articolul Designing With Fire Outdoors, de David K. Gibson, publicat in Garden Design Magazine. Articolul original si integral aici.
Sursa foto: www.gardendesign.com (fotograf: Tim Street-Porter)